maandag 18 oktober 2021

Moet je als kunstenaar een conversatie schrijven?

Moet je als kunstenaar een conversatie schrijven?



    Uitleggen is een goede manier om structuur in je artikel te krijgen;

    Schrijf alsof je tijdens een informeel gesprek iemands vragen aan het beantwoorden bent;

    Omdat niemand je die vragen gaat stellen, zul je dat als het ware zelf moeten doen.



Wat is een goede manier van uitleggen als je aan het schrijven bent?

Bij het schrijven voor een groter en onbekend publiek moet je schrijven, alsof je iemand iets uitlegt, wat je al eens eerder gedaan hebt. Of vertelt wat je meegemaakt hebt. Of een beschrijving geeft van een plaats die je bezocht hebt etc. Het levert een leesbare manier van een verhaal vertellen op, waarbij de lezer niet direct afhaakt. Onderschat dat niet. Het is niet alleen een grote kunst om je lezer daadwerkelijk aan het lezen te krijgen, maar het is ook nog eens heel lastig en uitdagend om hem aan het lezen te houden.

Mag je jezelf een vraag stellen als niemand anders dat doet?

Een handige manier daarbij is om te doen, alsof iemand je er een vraag over heeft gesteld. Een vraag in de geest van "Zeg, jij bent toch wel eens in Delfzijl geweest om daar de haven en de wadden te schilderen?" En dan kan de schrijver gaan vertellen over het dorpje aan de voet van de windmolen, over de waterkant met uitzicht over de bij eb droogvallende Waddenzee.

 


Hij kan vertellen over het weidse uitzicht met in de verte de enorme windmolens. De verte die aan Duitsland toebehoort. Beeldend vertellen is lastig. Maar dan heb je wel een basis om alles beeldend op te schrijven. Schrijf zo, dat je lezer als het ware voor zich ziet wat jij hem allemaal te vertellen hebt.

Maar wie gaat die vraag aan jou stellen?

Je kunt hier dus gemakkelijk op inspelen. Er is alleen één probleem bij deze benadering. En dat is namelijk dat niemand je die belangrijke vraag zal gaan stellen. Dat stellen van de vraag is iets dat je volledig zelf zult moeten doen. Je stelt een vraag aan jezelf. Maar we doen alsof en het beantwoorden van de vraag blijft hetzelfde.

Mag je tussenvragen voor details stellen?

Natuurlijk hoeft het niet bij één vraag te blijven. En er kunnen denkbeeldige tussenvragen gesteld worden. Bijvoorbeeld om bepaalde details verder toe te lichten of uit te diepen. Het formaat van een conversatie is niet zo van belang. Je gebruikt uiteindelijk alleen maar de antwoorden.

Kan een mindmap of outline kan handig zijn?

Een onderliggende structuur is in de basis natuurlijk wel aanwezig, maar hoeft niet zo strikt te zijn als bijvoorbeeld bij een technische beschrijving van een moeilijk onderdeel van een machine. Om toch wat structuur in je conversatie te krijgen, kunnen een mindmap of outline ook hier goede diensten verlenen. Deze hulpmiddelen dwingen je bij het opzetten van je artikel om over de structuur na te denken en dat is al een heel belangrijk onderdeel.

Conclusie: Altijd beginnen met vragen stellen. Desnoods aan jezelf

Kortom, begin je verhaal met een aantal vragen te stellen over je onderwerp. Formuleer die vragen alsof een ander ze aan je gesteld heeft. En beantwoordt ze dan vraag voor vraag. Dan is de kans heel groot dat je een goed gestructureerd en lekker leesbaar verhaal overhoudt.

Trouwens, in dit artikel is dat al doelbewust toegepast. Dan kun je zien, hoe dat er in de praktijk uit ziet.

Tot slot


Artikelmarketing is een handig hulpmiddel maar de gereedschapskist van de online-marketing is goed gevuld en de meeste hulpmiddelen werken het beste in combinatie met andere gereedschappen. Ga dus ook regelmatig naar https://teamjetje.blogspot.com voor tips, ideeën en suggesties voor de inzet van andere hulpmiddelen om je doelen op het gebied van marketing te halen. Je zult zien, er is nog genoeg om mee te experimenteren.


Meer informatie over Team Jetje

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten