dinsdag 19 oktober 2021

Hoe groot moet mijn artikel zijn?

Hoe groot moet mijn artikel zijn?



    Voor de grootte van een artikel bestaat geen eenduidig antwoord;

    Artikelen met een diepgravende analyse mogen langer zijn van de lezer;

    Ook korte artikelen van één regel worden gevonden als het onderwerp maar uniek genoeg is.

Een goede vraag met een lastig antwoord

Een vraag die vooral bij beginnende artikelenschrijvers nog wel eens naar boven komt is: "Hoe groot moet mijn artikel zijn?" En dat is een goede vraag, waar het antwoord nog niet zo heel simpel op is. Want een kort artikel zou genegeerd worden door de zoekmachines en een te lang artikel wordt niet gelezen. 

En juist dat lezen door zoveel mogelijk mensen, is weer een belangrijk aspect om hoog in de resultaten van de zoekmachines te eindigen. Allemaal zaken die elkaar tegenspreken.

 

Een goede vraag met een lastig antwoord


Bij bijzondere trefwoorden gaan de regels vaak niet op


Een belangrijk punt is ook of het trefwoord dat je wilt gebruiken, al heel vaak voorkomt en dan met name in het eigen taalgebied. Als je een trefwoord hebt dat in Nederland maar weinig wordt gebruikt, dan is uit eigen ervaring de lengte van een artikel totaal niet van belang. Ik heb goede resultaten geboekt in een woordenboek-achtige website met begrippen van 9 woorden lang. Maar dan ging het wel om een begrip, dat niet gemakkelijk elders te vinden was op internet. En dan wil Google met zijn regels nog wel eens een oogje dichtknijpen en gaan er plotseling heel andere regels gelden.

Neem minimaal 300 woorden

Maar niet bij elk trefwoord ligt alles zo eenvoudig. Heb je een trefwoord dat toch wel al een flink aantal keren wordt gebruikt, dan zal naar eigen ervaring een artikel van minder dan 300 woorden door Google genegeerd worden. Dus 300 is dan echt wel het minimum, maar hoe meer tekst hoe beter voor de vindbaarheid.

Teveel tekst kan je lezers afschrikken

Veel goeroes gaan in dit soort gevallen uit van minimaal 500 woorden voor een artikel. Sommigen adviseren veel meer, maar dat is maar de vraag. 500 woorden is al een redelijk groot stuk tekst en grote tekstblokken schrikken lezers op voorhand al af. En dan hebben je lezers nog geen letter gelezen. Dit soort artikelen vinden we vaak op breed opgezette websites, waar ze gebruikt worden om een korte inleiding op heel veel verschillende onderwerpen te geven.

Bij een verdiepend artikel kun je je meer permitteren

Meer tekst dan 500 woorden is dan nog wel geschikt, als het echt om een verdiepend artikel gaat. Dus een artikel dat een bepaald onderwerp heel diep uit gaat spitten. Een lezer die het onderwerp boeiend genoeg vindt, zal beslist niet op een woord meer of minder kijken. Die gaat het puur om het uitbreiden van zijn kennis. 

Elk soort artikel heeft een eigen optimale lengte

Dus samenvattend, kun je niet zeggen dat elk artikel een bepaalde, bijna voorgeschreven lengte dient te hebben. Het hangt af van het trefwoord waar je het artikel op baseert en of het een algemener artikel is, of een artikel dat een diepgravende analyse bevat.

Tot slot


Artikelmarketing is een handig hulpmiddel maar de gereedschapskist van de online-marketing is goed gevuld en de meeste hulpmiddelen werken het beste in combinatie met andere gereedschappen. Ga dus ook regelmatig naar https://teamjetje.blogspot.com voor tips, ideeën en suggesties voor de inzet van andere hulpmiddelen om je doelen op het gebied van marketing te halen. Je zult zien, er is nog genoeg om mee te experimenteren.


Meer informatie over Team Jetje

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten