Ga gewoon aan de slag!
Soms lukt het schrijven gewoon even niet. Writer's block heeft dan toegeslagen en dat overkomt iedereen; |
||
Een goede start maken lukt vaak al door gewoon maar ergens iets op te gaan schrijven; |
||
Sommige schrijvers zweren bij een schrijfblok en een vulpen om in de juiste sfeer van het schrijven te blijven. |
Veel schrijvers klagen nogal eens over een verschijnsel dat een writer's block wordt genoemd. Dat wil zo veel zeggen dat men "vast" zit. Er komt geen woord en al helemaal geen regel meer op papier. De fantasie laat het volkomen afweten en de schrijver ervaart alleen maar een gevoel van een intense leegheid. Alle creatieve beroepen kennen hier trouwens wel een variant van. Maar niet iedere schrijver ervaart het ook.
Ja, als je als schrijver een stuk moet produceren over een onderwerp dat je verder nog niet kent, dan zal er zeker wel even een soort van aarzeling ontstaan om aan de gang te gaan. Dat kan misschien als een leegte ervaren worden, maar dat is het zeker niet. Want elke schrijver zal alleen een project accepteren, als hij of zij de overtuiging heeft genoeg van het onderwerp af te weten. En zo uiteindelijk toch een boeiend stuk te kunnen produceren, waar de opdrachtgever blij mee zal zijn.
Schrijven is op zich niet echt moeilijk voor de meeste schrijvers. En zeker niet voor degenen met de nodige ervaring, maar je moet wel altijd ergens beginnen. En dat beginnen kan lastig zijn, zeker bij een gebrek aan inspiratie.
Gelukkig zijn er dingen die een schrijver op weg kunnen helpen. Als je vast zit als schrijver is het bijvoorbeeld goed om eerst een soort overzicht te maken. Dat hoeft niets formeels te zijn, het hoeft aan geen enkele eis of regel te voldoen.
Maar je noteert bijvoorbeeld de kopregel of onderwerpszin. Formuleer dan het hoofdgedeelte in 2, 3 of 4 hoofdpunten. En laat die volgen door een conclusie.
Als je goed kijkt, bestaat elk artikel uit drie delen:
1. Een inleiding;
2. Het hoofdgedeelte met enkele hoofdpunten;
3. Een conclusie.
Soms heb je over bepaalde delen van het artikel meer te schrijven, dan over de andere delen. Geen punt van maken. Dat komt allemaal wel op zijn pootjes terecht.
Zo heb je bijvoorbeeld wel de belangrijkste punten voor het hoofdgedeelte, maar heb je het inleidende gedeelte nog niet goed voor ogen. Blijf gewoon nog even doorgaan, tot je in alle drie de delen voldoende materiaal hebt.
Pas als dat het geval is en er een solide geheel lijkt te gaan ontstaan, dat goed in balans is, gaan we daadwerkelijk aan het schrijven. Iets wat tegenwoordig vooral op de computer zal gebeuren. Hoewel er nog altijd schrijvers zweren bij een schrijfblok en een vulpen. Nadeel van die nostalgische en op zich helemaal niet verkeerde techniek, die leidt tot bedachtzaamheid en vaak goede kwaliteit tekst, is wel dat alles uiteindelijk toch naar de tekstverwerker, zoals Microsoft Word omgezet moet gaan worden. Want alle tekst wordt uiteindelijk toch digitaal verwerkt, nietwaar?
Nadat er een redelijk concept is bedacht en vastgelegd, moet dit doorzocht worden, om het stuk te controleren op spelfouten, grammaticagebruik, vreemd proza en dergelijke. Vaak blijkt tijdens het lezen, dat de "botten" van het artikel er wel zijn, maar dat het ontbreekt aan "vlees" op die botten. Het verhaal is saai, kaal, leest gewoon niet lekker.
In dit geval moet het artikel verder uitgewerkt worden. Dat houdt meestal het verfijnen van de zinsstructuur in. Of een gedachte die we moeten verduidelijken. Soms moet we een paar woorden verwisselen of zelfs helemaal vervangen. Het kan heel goed voorkomen, dat we zelfs hele zinnen of alinea's tussen gaan voegen of gewoon verwijderen als we ze nu overbodig vinden.
Als je redelijk zeker bent van wat je hebt geschreven, zul je het nog een laatste keer door moeten nemen. Je moet je er helemaal goed bij voelen en er zeker van zijn dat het artikel goed bij jou past.
Soms is het goed om een artikel dat voor een deel klaar is, aan de kant te leggen en iets anders te gaan doen. Of "slaap er een nachtje over" en bekijk het artikel de volgende dag met een frisse blik.
Dus als je af en toe eens moeite hebt met schrijven, ga dan toch gewoon aan de slag. Begin ergens en je ziet wel waar je terecht komt. In vrijwel alle gevallen heb je later in ieder geval minder te doen. En het geeft geen onbevredigend gevoel, want je hebt in elk geval iets gedaan.
En dat kan niet elke schrijver met writer's block je nazeggen.
Dus ga NU aan de slag.
Tot slot
Artikelmarketing is een handig hulpmiddel maar de gereedschapskist van de online-marketing is goed gevuld en de meeste hulpmiddelen werken het beste in combinatie met andere gereedschappen. Ga dus ook regelmatig naar https://teamjetje.blogspot.com voor tips, ideeën en suggesties voor de inzet van andere hulpmiddelen om je doelen op het gebied van marketing te halen. Je zult zien, er is nog genoeg om mee te experimenteren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten