dinsdag 19 oktober 2021

Word een deskundige proeflezer met deze negen tips

Word een deskundige proeflezer met deze negen tips



    Goed proeflezen is door iedereen te leren;

    Fouten die zich vastgezet hebben in jouw "systeem" zijn buitengewoon lastig af te leren;

    Hardop aan jezelf voorlezen is vaak het beste dat je kunt doen, als er geen andere proeflezer te vinden is.

 
Veel mensen gaan ervan uit dat proeflezen een soort van "aangeboren" vaardigheid is. Dat is niet helemaal waar. 

De realiteit is, dat proeflezen eigenlijk een verworven vaardigheid is. Dus iets dat op zich heel goed aan te leren is. 



Iemand die veel schrijft en veel artikelen produceert weet dat proeflezen heel belangrijk is, maar dat je het eigenlijk uit moet besteden. Zelf lees je namelijk heel snel over je eerder gemaakte fouten heen. Maar ja, er is natuurlijk niet altijd iemand beschikbaar. Dat is jammer. Dus dan moet je het soms toch noodgedwongen zelf doen.   
 
Maar gelukkig kun je door deze tips te volgen jezelf al aardig transformeren tot die deskundige proeflezer die je altijd al had willen hebben:

1. Je bent de beste beoordelaar van jezelf

Bedenk dat dit misschien wel het allerbelangrijkste punt uit het lijstje is. Het staat niet voor niets bovenaan. Want daarmee bedoel ik, dat jij zelf precies kunt bepalen wat je meest voorkomende fouten zijn. Vaak zitten bepaalde fouten "in je vingers" en maak je ze keer op keer,  met een vorm van een soort automatisme. Bijvoorbeeld hardnekkig en zelfs als je er op probeert te letten, "mangement" schrijven in plaats van management. Iets dat ondergetekende maar niet afgeleerd krijgt. Maar als je eenmaal bekend bent met je meest voorkomende fouten, wordt proeflezen wel veel gemakkelijker.
 

2. De spellingscontrole weet veel maar niet alles

Onthoud dat proeflezen niet alleen over verkeerd gespelde woorden gaat. Hoogstwaarschijnlijk worden die al voor een groot deel opgevangen door de tekstverwerker die je gebruikt. Vaak zal dat de spellingcontrole van MS Word zijn.  Maar je moet wel zelf op zoek naar een onjuiste zinsbouw, ongewenste herhalingen en teksten die niet goed in elkaar overvloeien.
 

3. Laat het document een tijdje liggen en kom met een frisse blik terug

Neem even wat afstand na het eerste schrijfwerk. Als je wegloopt van je schrijfwerk, een korte pauze neemt en dan weer verder gaat, zul je merken dat je alles uit een heel andere hoek kunt bekijken.

4. Doe rustig aan en lees je tekst jezelf hardop voor! 

Er vallen veel meer fouten op als je de tekst langzaam aan jezelf voorleest. Je realiseert je dan veel eerder dat dingen in een zin vreemd klinken. Ook onbedoelde herhalingen vallen daarmee goed op.

5. Ook je onderbewustzijn kan je parten spelen

Soms lees je wat je denkt dat er MOET staan, niet wat er WERKELIJK staat. Hoe voorkom je dat? Gewoon hardop lezen wat er daadwerkelijk op de pagina staat!!

6. Neem nooit genoegen met één snelle blik over je papier

Lees wat je geschreven hebt meerdere keren, om er zeker van te zijn, dat je geen enkele mogelijke fout hebt gemist.
 

7. Probeer samen te werken met een vriend of schakel professionele hulp in

Er gaat niets boven een ander stel ogen om je werk voor je te bekijken. Een onbevooroordeelde partij je tekst laten bekijken is nooit een slecht idee. Gaat het echt om een kritisch document? Probeer dan een professionele partij in te schakelen. Dat kost geld, maar dat moet bij een belangrijk stuk dan ook maar.
 

8. Eens een verkeerd gespeld woord, altijd een verkeerd gespeld woord

Het woord is foutieve informatie geworden die in je geest is ingebed. Nu is het geen probleem, wanneer het woord verkeerd gespeld is op een manier dat MS Word het op zal vangen, maar het ergste is, wanneer de verkeerd gespelde versie ook een bestaand woord is! In dat geval zal de applicatie die fout absoluut niet opvangen!  

9. Blijf geconcentreerd en zo niet, stop dan even

Die ene seconde dat je niet op je hoede bent, even onoplettend bent, kan het zijn dat je een zin verkeerd spelt of verkeerd structureert. Onthoud dat je geest vele malen sneller werkt dan je vingers.
 
En bedenk altijd: Professionals lezen hun werk meer dan 10 keer na!

Tot slot


Artikelmarketing is een handig hulpmiddel maar de gereedschapskist van de online-marketing is goed gevuld en de meeste hulpmiddelen werken het beste in combinatie met andere gereedschappen. Ga dus ook regelmatig naar https://teamjetje.blogspot.com voor tips, ideeën en suggesties voor de inzet van andere hulpmiddelen om je doelen op het gebied van marketing te halen. Je zult zien, er is nog genoeg om mee te experimenteren.



Meer informatie over Team Jetje

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten